Casca Atv
Posted 27 June 2013 - 07:04 PM
Posted 27 June 2013 - 07:24 PM
acest obiect,numit casca este indispensabil in momentul iesiri pe drumurile publice,nu mai vorbim de siguranta care ti o confera.
Legal daca esti prins fara casca,amenda este asigurata 100%,nu stiu ce sa zic in privinta acelor politisti care te au informat gresit.
Sper sa faci alegerea potrivita.
Posted 27 June 2013 - 07:57 PM
Posted 27 June 2013 - 08:02 PM
acest obiect,numit casca este indispensabil in momentul iesiri pe drumurile publice,nu mai vorbim de siguranta care ti o confera.
Legal daca esti prins fara casca,amenda este asigurata 100%,nu stiu ce sa zic in privinta acelor politisti care te au informat gresit.
Sper sa faci alegerea potrivita.
Cosmin poti sa ne pui aici legea care prevede asta ?
Mersi,
Iuliu
Posted 27 June 2013 - 09:35 PM
Edited by cosminozo, 27 June 2013 - 09:36 PM.
Posted 27 June 2013 - 10:05 PM
Hmm nu stiu daca tine de nomenclatura RAR sau de categoria de permis de care ai nevoie, de aceea te-am rugat sa pui legea aici.
Explicatiile privind avantajele in sugiranta desigur ca le cunoastem.
Voi incerca sa gasesc legea care prevede portul castii pe atv...desi momentan stiu ca e in functie de categoria de permis si fiind vorba de "B" nu se impune.
Posted 27 June 2013 - 10:17 PM
Posted 27 June 2013 - 10:20 PM
Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 760, din 12 noiembrie 2012.
Capitolul V - Reguli de circulatie, Articolul 36, Alineatul (2): Pe timpul deplasarii pe drumurile publice, conducatorii motocicletelor, mopedelor si persoanele transportate pe acestea au obligatia sa poarte casca de protectie omologata.
Conducatorii atv-urilor incadrate la alte categori - cvadriciclu, utilaj agricol, utilaj forestier, etc - nu sunt obligati la purtarea castii.
Offtopic - incadrarea atv-ului la moped este o prostie de la bun inceput.
Iata ce scrie legea ca este un moped:
Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 760, din 12 noiembrie 2012.
Capitolul 1 - Dispozitii generale, articolul 6, alineatul 21. moped - vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul usor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la sectiunea 4 din Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
Cvadriciclul uşor este asimilat mopedului, fiind acel vehicul cu patru roţi a cărei masăla gol este de cel mult 350 kg, exclusiv masa acumulatorilor īn cazul vehiculului cu tracţiune electrică, avānd viteza maximă constructivă de cel mult 45 km/h şi echipat cu un motor:
a ) cu o cilindree de cel mult 50 cm3, dacă este un motor cu ardere internă cu aprindere prin scānteie; sau
b ) cu o putere maximă netă de cel mult 4 kw, dacă este un alt motor cu ardere internă; sau
c ) cu o putere nominală continuă maximă de cel mult 4 kw, dacă este un motor electric.
Edited by iusau, 27 June 2013 - 10:28 PM.
Posted 27 June 2013 - 10:42 PM

Posted 27 June 2013 - 11:19 PM
Daca mergi pe atv cu 50 la ora, dai de un obstacol, sa zicem o masina care iasa de pe o strada fara prioritate si faci poc....e clar ca vei zbura peste ghidonul atv-ului si iti vei imprastia creieri pe masina aluia sau pe asfalt.
Asa ca purtati casca. Daca va e cald, luati-va un openface, pui niste ochelari bengosi a la terminator.....si pitzi sunt pe spate

Posted 27 June 2013 - 11:47 PM
Eu am afisat legea pentru cazul cerut in topic cu referire la oprirea de catre agent.
Asadar daca ai "moped" esti obligat sa porti casca. Daca ai altceva gen cvadriciclu, utilaj agricol/forestier etc atunci nu esti obligat sa porti casca.
Legat de necesitate/utilitate ... cred ca e de la sine inteles ca "better safe than sorry".
Posted 27 June 2013 - 11:49 PM