CHRYS - categoria motocvadriciclu eu n-am auzit să existe, în schimb din citirea legislației din domeniu am alte descoperiri și o să le iau pe rând...
Cam ciudată această înscriere, care dacă suntem consecvenți, nu reflectă realitatea încadrării unui CF 500.
Motociclu sunt doar cele din categoria L1e, L2e, L3e, L4e și L5e ale căror roți nu prea le ajung (au maxim 3).
Un Cf 500 nu este nici cvadriciclu ușor (L6e )pentru că motorul are mai mult de 4kw, ci este pur și simplu un cvadriciclu (L7e).
Greșelile se pare că merg mai departe pentru că deși la definirea categoriei de la Cap. A se spune că ”un cvadriciclu are max. 15kw”, pe documente se face de multe ori înscrierea puterii reale care depășește această valoare ! (sunt curios ce putere este înscrisă la tine)
(În RNTR 2, anexa 1, secțiunea 4, se definesc: Cap. A Categoria de omologare, Cap. B Tipurile, variantele și versiunile de omologare, iar la Cap. C Categoriile de folosință.)
Legat de topic, căutând prin reglementările legislative eu am înțeles următoarele:
- pentru a putea circula pe drumurile publice un ATV (quad) trebuie să fie înmatriculat sau înregistrat.
(înmatriculat = la prefectura județului/numere albe ; înregistrat = la primăria localității/numere galbene)
- are nevoie de verificare tehnică ITP valabilă (indiferent de forma sub care se află înmatriculat/înregistrat) și de asigurare obligatorie de accidente;
(CODUL RUTIER/cap II./secțiunea I / Art.10. - (1) Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat, precum si a celor neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie)
- conducătorul său trebuie să posede permis: minim categoria B1 (condiționat ca în documentele jucăriei să nu să fie înscrisă o putere mai mare de 15 KW), categoria Tr (numai pentru situația în care în documentele de înregistrare este menționat explicit ”tractor, maşini şi utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrări”) sau categoria B care le rezolvă pe toate;